Blog

Să ne îndrăgostim, zic!

kiss-1199670

Dragostea trebuie să fie oarbă!

Altfel am fi vânători ai defectelor, și asta ne-ar opri să ridicăm în slăvi virtuțiile persoanei iubite.

 

 

 

După cât timp îți dai seama dacă îți place cineva?

Ce face dragostea creierului tău?

Ne îndrăgostim doar ca să perpetuăm specia?

 

Întrebări care au ca numitor comun îndrăgosteala, și un singur răspuns plauzibil: este cel mai interesant cumul de sentimente pe care îl trăim, astfel încât cursul naturii să se desfășoare în favoarea menținerii și perpetuării speciei umane.
Printr-un cockteil interesant de substanțe chimice, creierul nostru ne ademenește să ne îndrăgostim și de asemenea să credem că noi am ales partenerul potrivit – suntem de fapt cele mai fericite victime ale naturii.

Cercetătorii spun că avem nevoie de un timp cuprins între 90 de secunde și 4 minute ca să ne îndrăgostim!
55% este limbajul corpului.
38% este tonul și viteza vocii.
7% ceea ce spunem.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dr. Helen Fisher de la Rutgers University din USA, consideră că ar fi trei etape ale îndrăgostelii:
1. Prima etapă este cea de bază care se activează prin secretarea testosteronului și a estrogenului.

 

2. A doua etapă este cea mai minunată dintre ele, fiindcă se întâmplă acea “lovitură” în piept/abdomen prin care simți că te-ai îndrăgostit, iar gândurile tale o iau razna; însă explicația științifică este cât se poate de simplă și anume că totul se întâmpă din pricina celor trei neurotransmițători implicați: adrenalina, dopamina și serotonina.
Adrenalina
Dacă am putea fi atenți la semnele corpului nostru, ne-am da seama că începem să simțim prezența stresului, ne crește circulația sanguină, și ceea ce nu putem nici măcar ghici este creșterea nivelul de cortizol și adrenalină. Apoi se întâmplă acel efect minunat când parcă te ciocnești de noua ta iubire și începi să transpiri, inima îți sare din piept. iar gura se usucă instantaneu.
Dopamina
Dr. Helen Fisher a studiat câteva cupluri „lovite de dragoste” și a constatat prin analize concrete că nivelul dopaminei era considerabil crescut și implicit nevoia de „dorință și recompensă” activată, care declanșează o „avalanșă de plăcere” în tot corpul îndrăgostitului și pe care am putea-o compara cu efectul cocainei asupra creierului.
Cuplurile incluse în studiu care aveau nivelul dopaminei crescut, au semnalat lipsa nevoii de somn și a poftei de mâncare, un nivel crescut de energie, și focusarea atenției către cele mai mici detalii ale noii relații.
Serotonina
Este una dintre cele mai importante substanțe chimice din “cockteilul dragostei” – care ne oferă de fapt explicația de ce atunci când ne îndrăgostim, noul iubit sau noua iubită este prezentă aproape tot timpul în gândurile noastre = datorită secreției de serotonină.

Dr. psihiatru Donatella Marazziti de la Universitatea din Pisa a publicat un studiu efectuat pe douăzeci de cupluri care au fost „îndrăgostite nebunește” câteva luni (până în 6 luni), și prin care a demonstrat că mecanismele creierului persoanelor îndrăgostite care le determina să se gândească la persoana iubită erau similare cu mecanismele creierului persoanelor diagnisticate cu tulburare obsesiv-compulsivă. Aceasta a analizat probele de sânge recoltate de la subiecți incluși în studiu și a constatat că nivelul de serotonină al îndrăgostiților era echivalent cu nivelul de serotonină al pacienților cu tulburare obsesiv compulsivă.

 

 

locks-11894393. A treia etapă se numește „atașament” și este de fapt legătura dintre parteneri, care se păstrază mult timp – din necesitatea de a-și crește împreună copiii. Această legătură este explicată de către cerecetători prin secretarea de către creier a doi hormoni: oxitocina și vasopresina.
Oxitocina
Este un hormon secretat atât de femei cât și de bărbați în timpul orgasmului. Acesta adâncește sentimentul de atașament și face ca partenerii acelui cuplu să se simtă mult mai aproape unul de celălalt după ce au făcut sex. Deci teoretic, cu cât facem mai mult sex în cuplu, cu atât ne solidificăm relația cu partenerul.
De asemenea oxitocina eliberată în timpul nașterii, cimentează relația dintre mamă și copil și ajută la secreția de lapte a mamei la vederea copilului sau la auzirea plânsului acestuia.
Vasopresina
Vasopresina este un alt hormon important în etapa de angajament pe termen lung într-o relație de cuplu, și este eliberat după contactul sexual.
De asemenea vasopresina este denumit și hormonul anti-diuretic care ajută la funcționarea rinichilor și la activarea senzației de sete.

 

 

 

love-and-coffee-1245978

 

Sfatul meu
Doar pentru aceia care sunt singuri și își caută jumătatea!
– Ieși la o cafea cu o persoană pe care nu o cunoști, povestiți-vă câte ceva intim despre viețile voastre timp de o jumătate de oră, și apoi uitați-vă unul în ochii celuilalt timp de patru minute!
Restul e construcție și depinde doar de voi doi.
Laura M. Stefan

 

 

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *