Blog

Mincinosul patologic

gold-pieces-1552300

 

Ai comunicat vreodată cu o persoană care părea să trăiască într-o lume fantastică în care tot ceea ce spunea ți se părea a fi fals sau exagerat?

Ai avut vreodată o experiență cu o persoană care întotdeauna încerca să pară misterioasă și cam tot ceea ce spunea părea o amestecătură de minciuni?
Ei bine, dacă da, este posibil să fi întâlnit un sociopat, un narcisist, sau un mincinos patologic.

 

Am să prezint mai jos 6 caracteristici importante pe care ar trebui să le cunoaști pentru a putea recunoaște un mincinos patologic.

 

Minciuna patologică a fost definită de „Psihiatric Times” ca o „istorie îndelungată a minciunilor spuse frecvent și repetat de către o persoană, care aparent nu are niciun motiv psihologic să o facă, și de asemenea niciun beneficiu extern”. Nu există un consens real asupra definiției minciunii patologice, așa că în acest moment fiecare are propria definiție, însă este cert și acceptat de marea majoritate a oamenilor că minciuna patologică afectează mulți indivizi indiferent de vârstă, profesie sau condiție socială, chiar și profesioniști, care adesea nu știu că sunt instabili psihic sau că prezintă o tulburarea de personalitate.

Simplul fapt că o minciună spusă ar putea fi descoperită de către cei cu care interacționează, nu afectează mincinosul patologic!

El are o incapacitate de a lua în considerare consecințele gravității urmărilor minciunilor sale, și de asemenea nu prezintă nici măcar sentimentul de teamă – teama de a fi descoperit. Mincinosul patologic crede că este mai deștept decât toți și că nu va fi descoperit niciodată! De aceea realitatea că viața profesională, viața de familie sau reputația îi sunt în pericol ca urmare a minciunilor, îl lasă pe mincinos rece; iar sentimentele de vină, rușine sau regret nu îl afectează.

 

Întrebarea care se pune este:
De ce un om este mincinos patologic?
O mulțime de studii și cercetări aprofundate au încercat să găsească un răspuns la această întrebare… însă… nici un rezultat edificator…
Minciuna patologică este spontană și neplanificată și se pare că impulsivitatea este adesea cea vinovată, iar ceea ce se știe concret este faptul că minciuna patologică apare în anumite tulburări psihice sau de comportament, și în cazul anumitor trăsături de personalitate cum ar fi:
– Tulburări de personalitate: sociopatie, borderline, narcisism;
– Tulburări comportamentale: tulburarea de conduită (adesea diagnosticată la copiii și adolescenții care au comportamente asemănătoare criminalilor, sau care prezintă trăsături sociopatice cum ar fi: cruzimea față de animale, incendierea animalelor și comportamente de opoziției față de autoritate), disfuncții de deformare optică (ODD) și tulburare de comportament (CD), ADHD adesea combinată cu ODD sau CD.

 

Trăsăturile de personalitate ale mincinosului patologic sunt:
– Narcisism, sau comportamente și gândire focusate pe propria persoană;
– Egoism;
– Atitudine abuzivă;
– Comportamente obsesive, de control și compulsivitate;
– Impulsivitate;
– Agresivitate;
– Gelozie;
– Comportamente manipulatoare;
– Înșeală ușor;
– Se simte ciudat, incomod sau izolat în societate;
– Stimă de sine scazută;
– Furie.

 

pinocchio-1525960

 

 

Este important de reținut că mincinoșii patologici nu se pot abține de la a spune minciună după minciună – este ca un automatism mental care nu face altceva decât ca totul să fie transformat în minciună.

Lumea lor este cu mult diferită de lumea noastră, iar unii dintre ei chiar se simt bine și se autosatisfac spunând minciuni fără a exista nicio urmă de regret față de ceea ce au spus.
Acești indivizi sunt mincinoși „pricepuți” care încearcă să se sustragă de la ceea ce spun și să facă rău tuturor oamenilor cu care intră în contact. De fapt, acești mincinoși ar îndeplini criterii de diagnostic pentru tulburarea de personalitate antisocială (sau sociopatie). Ei spun, de asemenea, adevăruri în moduri care dau perspective incorecte. Cu alte cuvinte, ei spun adevărul într-un mod înșelător pentru a determina oamenii să vadă lucrurile într-un mod incorect. Astfel de indivizi se bucură atunci când confuzează și de asemenea când cei cu care vorbesc le cred poveștile pe care ei le spun.
Chiar dacă pare incredibil, aceștia au sadica dorința de a privi o „victimă” care trece prin labirintul de confuzie, spectacol care le oferă mulțumire.

 

Iată cele 6 caracteristici importante pe care ar trebui să le cunoști pentru a putea recunoaște un mincinos patologic:

1. Mincinosul patologic te va studia!
Acesta are un scop ascuns, și anume acela că nu își dorește ca tu să știi adevărul. De aceea va căuta la tine punctele slabe pe care să le poată manipula astfel încât tu să îi crezi minciunile.

 

2. Mincinosul patologic NU este empatic!
Știu, este greu de crezut, însă este adevărat… Acesta nu are conștiință morală despre modul în care comportamentul său mincinos te poate face să te simți, sau pentru suferințele pe care ți le provoacă. El nu se gândește înainte de a minți: „Mai bine nu spun asta pentru că aș putea să rănesc acea persoană sau să o induc în eroare.” Mincinosului patologic nu îi pasă de sentimentele tale și nu îi va păsa vreodată!

 

3. Oamenii normali atunci când se simt vinovați sunt ușurați când schimbi subiectul sau întrerupi întrebările pe care le pui – asta înseamnă că trăiesc emoții. Un mincinos patologic se simt confortabil în momentul în care este întrebat sau certat cu privire la vina pe care o poartă – asta arată că NU are emoții atunci când minte, ceea ce îl face credibil că spune adevărul și că de fapt vina este la tine.
O persoană încadrată într-o normalitate psihică, atunci când minte, are niveluri normale de empatie și îngrijorare pentru că cei cu care vorbește îi va descoperi minciuna, și se va simți ușurată atunci când subiectul discutat va fi schimbat. Spre exemplu, dacă cineva îți spune că a crescut într-un lagăr de concentrare și că a suferit o mulțime de traume, din curiozitate începi să-i pui întrebări pentru a înțelege mai mult. Dacă în momentul în care sesizezi un anumit stres sau o stare de anxietate care apar în timpul discuției, și schimbi subiectul, vei vedea că persoana se va relaxa, deoarece este conștientă de consecințele minciunilor pe care le spune sau pe care va urma să le spună. Oamenii încadrați într-o normalitate psihică se vor relaxa atunci când nu li se mai pun întrebări despre un subiect la care urmează să răspundă cu o minciună; un mincinos patologic se simte în largul lui când i se pun întrebări la care urmează să răpundă cu minciuni și o face fără a prezenta nicio emoție.

 

4. Nu toți mincinoșii fac gesturi pe care le poți citi într-un limbaj nonverbal – adică nu își ating întotdeauna nasul, nu se mișcă încontinuu pe locul în care stau sau de pe un picior pe altul atunci când sunt în picioare, și nu arată că sunt meschini atunci când mint. Unii mincinoși cu experiență sunt atât de buni încât vor avea un contact vizual direct, vor fi relaxați sau chiar pot sta întinși pe spate ca și cum totul este perfect în jurul lor. De asemenea par a fi persoane extrem de sociabile. Ceea ce trebuie să cauți la un mincinos patologic este contactul vizual care este specific și îl poți distinge foarte ușor față de contactele vizuale pe care le-ai avut cu oamenii normali, din punct de vedere psihic. Unii sociopați și-au dezvoltat abilități care îi ajută să se sustragă contactului vizual, așa că zâmbesc mult, au umor și afișează un grad mare de sociabilitate.
Ce poți face?
Încrede-te în instinct și în discernământul pe care îl ai. Întreabă-te: “Ce îmi spun ochii acestui om?”, “Ce îmi spune comportamentul lui?“, sau “Ce îmi spune râsul pe care îl are?”.

 

5. Cei mai mari mincinoși sunt foarte buni manipulatori. Ei trăiesc în adevărul lor absolut că toți oamenii manipulează și tocmai de aceea se străduiesc să o facă bine – cel mai bine! Ei știu tot ce trebuie să spună și să facă, știu ce vrei și ce nu vrei, pentru că a studia situația în care se află, și interlocutorul, sunt parte din modul lor de a fi.
Mincinoșii patologi (și sociopații) folosesc adesea excitarea sexuală sau emoțională pentru a-ți distrage atenția de la adevăr.
Dacă simți că discuția se duce către partea sexuală și simți că începi să-ți activezi sexualitatea și excitarea (psihică, fizică sau sexuală) fără să te fi gândit înainte că vei ajunge aici, continuă cu prudență discuția, și oprește-o înainte să-i cazi victimă.

 

6. Mincinoșii patologici manifestă comportamente care se pot încadra în categoria ciudățenii.
Îți aduci aminte copil fiind sau adolescent ce ai simțit după ce ai fost prins mințind de către un profesor, un părinte sau un prieten? Cu siguranță te-ai simțit vinovat, trist, sau ai manifestat frică față de cealaltă persoană că te-ar putea pedepsi sau ai putea-o pierde.
Mincinoșii patologi nu arată niciun discomfort atunci când sunt prinși mințind, ba chiar pot deveni agresivi și supărați că vina este la tine, nu la ei.

De reținut:

Niciun mincinos patologic nu este la fel cu un alt mincinos patologic.

big-brother-1552360

 

Concluzia?
Încercarea de a înțelege un mincinos patologic este la fel de dificilă ca și cum ai încerca să înțelegi cum a început viața pe pământ.
Pentru a putea recunoaște un mincinos patologic și pentru a putea exprima o părere profesională în ceea ce îl privește, necesită mult studiu, răbdare, intuiție (sau discernământ) și înțelepciune.
Cercetările la nivel mondial sunt în plină desfășurare și au ca scop dorința de a înțelege mintea și comportamentul mincinosului patologic. Psihiatrii și profesioniștii din domeniul sănătății mintale continuă să cerceteze mincinosul patologic pentru a putea înțelege de ce face ceea ce face și cum putem să-i protejăm victimele.

Și ca încheiere, personal consider că într-o proporție majoritară minciuna patologică este ereditară.

 

 

Sfatul Specialistului
– Dacă te regăsești în aceste rânduri, sau omul de lângă tine este cel de mai sus, fă o programare acum!

 

 

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *