Blog

Omul Roșu

red-smoke-1560337

Omul Roșu, este acea ființă cu chip de femeie sau bărbat, pe care atunci când îl „vezi” trebuie să-ți spui „STOP!” în mintea ta, și să te oprești la propriu așa cum te oprești când vezi culoarea roșie a semaforului.

Diferența dintre un semafor care și-a schimbat culoarea în roșu, și Omul Roșu, este accea că cel din urmă nu se va face niciodată verde, adică nu te va lăsa niciodată să treci – să treci mai departe în/prin viața ta fără a rămâne cu traume marcante și cu consecințe iremediabile.

 

De ce?
Deoarece experiența cu Omul Roșu nu va face altceva decât să te ardă din toate punctele de vedere interior, exterior, pecuniar sau relațional.

 

Cine este acest Om Roșu și cum îl recunoști?

Iată mai jos 8 caracteristici care îl scot în evidență și care te pot ajuta să spui „STOP!”, și să mergi mai departe fără măcar a clipi; iar dacă o faci, și te abați din drumul tău, intrând într-o relație cu acesta sau continuând-o pe cea existentă (orice fel de relație), să îți asumi ceea ce se întâmplă sau ceea ce urmează să ți întâmple.

1. Omul Roșu este manipulator.
Modul lui de operare este acela de a-i face pe oamenii cu care intră în contact să facă ceea ce vrea el. Se folosește de alți oameni pentru a-și îndeplini scopurile, nevoile, dorințele, lipsurile. Nu este vorba despre tine sau despre voi, ci este despre el. Reține, nu va exista niciodată „voi”!

2. Omul Roșu judecă, te judecă.
Așteaptă-te ca mai tot timpul să fii judecat/ă pentru ceea ce ai făcut și ceea ce nu ai făcut. Niciodată nu va vorbi despre răul pe care l-a făcut el, ci despre răul pe care îl faci tu – fie că este adevărat, fie că nu (adică te va minți cu bună știință și va face tot posibilul să te convingă că este adevărat, chiar dacă tu te cunoști și știi că ceea ce spune despre tine este o minciună).

3. Omul Roșu nu își asumă nicio responsabilitate pentru ceea ce simte sau ceea ce face.
Sentimentele și acțiunile lui sunt proiectate pe tine. Dacă încerci să îi arăți acest lucru și să te aperi, el se va apara cu vehemență și nu își va asuma nico responsabilitate a ceea ce simte față de tine sau ceea ce ți-a făcut sau îți face.

iridescent-eye-15638894. Omul Roșu nu își cere scuze. Niciodată!
El nu vede niciun motiv pentru care ar face așa ceva, deoarece vina este întotdeauna a altcuiva. În marea majoritate a cazurilor, cu toate că el încearcă să manipuleze oamenii cu care intră în contact pentru a-i servi scopurilor proprii, face tot posibilul să câștige simpatia și atenția prin revendicarea statutului de „victimă“.

5. Omul Roșu este neconsecvent.
În relația cu el ajungi într-un moment în care nu mai știi cine ești deoarece omul roșu își schimbă personalitatea ori de câte ori este nevoie pentru a-și atinge scopul. De asemenea își schimbă frecvent starea, perspectiva, atitudinea și comportamentul în funcție de stadiul în care a ajuns în procesul de manipulare și de ceea ce simte că este nevoie să facă pentru a realiza ceea ce și-a propus. Tot ceea ce face el se reflectă în tine, iar tu la un moment dat te rupi de propria persoană și devii confuz/ă și dezorientat/ă ca ființă, ca entitate.

6. Omul Roșu te va face să-i demonstrezi tot timpul câte ceva.
Ca spre exemplu că ceea ce spui este adevărat; că ceea ce ai făcut, chiar ai făcut; că oamenii din jurul tău care îi pot sevi propriilor scopuri există – chiar te va pune să te folosești de aceștia pentru el.
Întodeauna Omul Roșu te va pune să îl alegi pe el ca fiind cea mai importantă persoană din viața ta, și că întotdeauna ceea ce își dorește el sau are nevoie el, este peste dorințele și nevoile tale. Iar în momentul în care îți va epuiza resursele umane (adică relațiile tale), te va pune să îl alegi pe el ca să îi demonstrezi că ții întradevăr la el și că persoana lui este tot ceea ce contează pentru tine.

7. Omul Roșu te va face întotdeauna să te aperi.
El are dificultăți în a rămâne constant nu doar pentru că nu îl interesează punctul tău de vedere, ci pentru că se focusează pe probleme, nu pe soluții; pe a face rău, nu bine și pe a „stoarce” cât mai mult de la tine: bani, bunuri, relații, favoruri etc.. Când începi să îți dai seama de toate acestea și încerci să te aperi, va sări la tine ca un vultur care dorește să îți scoată ochii. Va face tot posibilul să îți distragă atenția de la realitate, concetrându-se pe tine, și pe a te pune în situația de a te disculpa și a te deculpabiliza. Este maestru în folosirea cuvintelor și sentimentelor.

8. Omul Roșu nu este suportiv, interesat, grijuliu în ceea ce te privește și în ceea ce este important pentru tine.
De fapt, dacă îți este bine sau ți se întâmplă ceva de bine, este o problemă urgentă pentru el, deoarece îi captează atenția și îl defocusează de la atingerea propriilor scopuri. Starea ta de bine devine o prioritate, și va începe să distorsioneze ceea ce trăiești, și să îți arate că de fapt tot ceea ce ți se întâmplă este rău și consumator de energie și timp pentru tine.

Omul Roșu te va face să îi rezolvi problemele lui; să îți fie milă de el și să îți pară rău de ceea ce trăiește și ceea ce i se întâmplă; de fiecare dată când îl vei ajuta cu ceva, îi vei da ceva sau îi vei rezolva o problemă, ca dintr-un joben fermecat el va scoate alta, iar tu o vei lua de la capăt făcând tot posibilul și folosindu-ți toate resursele pentru a-i satisfice nevoia, dorința, scopul.

Aparent se pare că tot ceea ce dorește este afecțiune, suport, grijă și atenție pentru care dacă nu are, invetează drame, astfel încât să îți țină mintea și timpul ocupate pentru el.
În realitate este mai mult decât atât!
Este vorba despre un cocktail Molotov compus din tulburări psihice grave (psihopatie, sociopatie, manie – tulburare de personalitate antisocială – narcisism și mitomanie), adunate într-o ființă care nu face decât să otrăvească și să distrugă din rădăcini tot ceea ce îi iese în cale.

După fiecare întâlnire cu Omul Roșu te vei simți frustrat/ă, neîmplinit/ă, supărat/ă, epuizat/ă, sfârșit/ă, oboist/ă, fără resurse de orice fel și cu propria viața în derivă sau chiar distrusă.

 

giphy

 

STOP!
Pentru că Omul Roșu are foarte puține șanse în a scimba ceva la el, în a se schimba, este momentul potrivit ca tu să schimbi ceva la tine. Așa că poți începe prin a rupe relația cu el, apoi să-ți dai timp să te aduni (să aduni cioburile care au mai rămas din tine), iar apoi să îți vezi în continuare de viața ta – să trăiești și să faci lucrurile pentru tine!

 

Atenție!
Dacă situația în care ești te depășește, sau pierderile tale se contorizează în bani și bunuri, mergi și depunere plângere la poliție. Cu siguranță Omul Roșu mai are câteva plângeri pe numele lui, sau dacă nu are încă, va avea.
Tot ceea ce este ca ființă și tot ceea ce face îl situează în barca infractorilor. Locul lui este în penitenciar!
Așa cum tu îți faci munca cum trebuie sau te străduiești să o faci bine, așa și pentru el a căuta o victimă și a o “stoarce până la ultima picătură”, este o muncă – o muncă pe care o face nu doar bine, ci foarte bine!

 

Sfatul specialistului
– Dacă experiența cu Omul Roșu te-a adus într-un dezechilibru emoțional, afectiv, mental, relațional sau de orice altă natură, care îți tulbură normalitatea și viața de zi cu zi, fă o programare la psihoterapeut acum!
Laura M. Stefan

 

 

2 Comments

 • Daniel

  Oare Omul Roșu își va da seama în cele din urmă de consecințele faptelor sale?

  • Laura

   Doar dacă conștientizează ceea ce a făcut sau încă face.
   Conștientizarea apare DOAR prin lucru cu mintea și procesele mentale ale acesteia sub supravegherea și îndrumarea unui psihoterapeut ori prin muncă proprie.

 • Write a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *